Rundt omkring på nettet kan man finde masser af forretningsplan-skabeloner, tips og tricks til den gode virksomhedsopstart. Dette indlæg er et forsøg på at give dig, der (næsten) har truffet beslutningen om at gå fra ansat til selvstændig, en mere personlig guide. En guide der kan hjælpe dig til at blive mentalt klar til springet og som kan hjælpe dig til at blive helt skarp på, hvordan netop din virksomhed skal skrues sammen, så du har både dine værdier og styrker godt i spil.

1. Motivation

Du har sikkert allerede gjort dig nogle tanker om, hvorfor livet som selvstændig er noget for dig. Måske er du draget af frihed, at kunne bestemme selv, at skabe noget stort eller noget helt fjerde. Men det kan være en god idé at gøre en ekstra indsats for at sikre, at motivationen bunder i din virkelighed. At undgå at beslutningen om at blive selvstændig bliver trufffet ud fra en ‘græsset er grønnere på den anden side’-forestilling, men er båret af det, du virkelig brænder for og er god til. En god metode er her at føre motivationsdagbog i en 14-dages periode. Se her hvordan:

Motivationsdagbog - sådan gør du:

Hver aften bruger du 5-10 minutter på at skrive ned:

  • Hvornår har jeg følt mig glad/fuld af energi i dag?
  • Hvornår har jeg følt mig drænet for energi?  

Efter 14 dage sætter du dig med dagbogen og ser den igennem: Hvilke mønstre får du øje på? Hvad fortæller det om, hvad der er vigtigt for at du trives? Hvad fortæller det om dine styrker?

Motivationsdagbogen er et utroligt enkelt redskab, som hjælper til at ‘mærke efter’ og se mønstre i vores motivation - og også til at aflive nogle af de forestillinger, vi har om, hvordan vi bør være og hvilke ambitioner vi bør have i vores liv og karriere. Måske bliver det tydeligt for dig, at du egentlig trives bedst, når du er omgivet af mennesker – og drænet når du skal idéudvikle alene. Eller at det er vildt vigtigt for dig at kunne hente børn hver dag kl. 15:30, så I kan nå at hygge jer på legeplads. Man kan være selvstændig på mange måder, og hvis du har din motivation og ‘drænere’ på plads allerede før du starter, så har du bedre mulighed for at indrette din forretning, så det passer til dine styrker og behov. 

2. Kompetencer

For mig var det et rigtig vigtigt led i beslutningen om at blive selvstændig, at jeg fik hjælp til helt konkret at kortlægge mine kompetencer. Ikke bare som et ‘sjus’, men meget detaljeret. Sammen med en dygtig, udfordrende og indsigtsfuld hjælper (aka min mand :) ), gik jeg igennem alle mine tidligere ansættelser med tilhørende interne og eksterne opgaver. For hver opgave, jeg havde løst, beskrev jeg ret præcist:

  • Opgavetype
  • Kundetype
  • Mine ansvarsområder
  • Metoder
  • Resultater
  • Min læring af forløbet

Processen var overraskende bekræftende og god, fordi det pludselig blev tydeligt, hvor meget jeg egentlig havde nået – kvantitativt og kvalitativt. Både fordi det hele blev skrevet ned, men også fordi jeg samtidig fik talt mine kompetencer og resultater igennem med en anden. Som bonus gav det mig også en idé om, hvor stærkt min netværk for potentielle kunder og samarbejdspartnere så ud.  

3. Drænerne

I motivationsdagbogen blev det måske klart for dig, hvad du simpelthen bare ikke gider. At nogle aktiviteter altid dræner dig for energi. Min indstilling er, at der kan være ting, man ganske enkelt er nødt til selvom det er svært eller kedeligt, MEN jo mere man kan springe over hvor gærdet er lavest med det, man alligevel er dårlig til, jo bedre! Lad være med at tro, at du skal træne dig selv op til at være bogholder-haj, hvis du ved, at du hader tal og i øvrigt er et sjuskehoved. Brug din energi på at blive skarp på styrkerne og udvikle det, du brænder allermest for. Når vi arbejder med det, der er sjovt, er vi både mere effektive, produktive, motiverede og overbevisende. Og heldigvis er der sikkert nogen, som synes, at dine ‘drænere’ er det fedeste i verden. Jeg har selv allieret mig med en bogholder – og det selvom det også er en evig kamp med min indre “jeg bør sgu da selv kunne finde ud af det”-stemme, så frigiver det en masse energi at vide, at nogen har helt styr på den del.

Så hvad er dine ‘drænere’, og hvad kan du gøre for at minimere dem?

4. Markedets behov og dine styrker

Én ting er, at du nu er helt klar på dine egne fortræffeligheder. Noget andet er, at du skal kunne sælge dem for at overleve som selvstændig. Hvis der er tusindvis, som ønsker at sælge præcis det samme som dig – bare billigere – så har du selvfølgelig ikke en chance. Derfor er du nødt til at finde ´din spids´ – det der gør netop dig og dine ydelser/produkter til noget særligt. Jeg synes, det er en vanskelig proces, og jeg er nok ikke færdig med den.  Det bliver man måske heller ikke. Måske er pointen snarere, at man konstant må træne evnen til at spotte tendenser i markedet og forholde egne styrker til dem.

Og hvem er bedre til at spotte tendenser og behov i markedet end… kunderne. Jeg har flere gange inviteret kunder til interview, og hver gang fået noget rigtig godt ud af det. Interviewene har i grove træk kredset om: 

  • Tendenser og behov der fylder i deres verden lige nu
  • Deres oplevelse af ydelser som mine (evt konkret feedback på opgaver, jeg har løst for dem). Hvad opleves relevant/mindre relevant nu og i fremtiden? Hvad oplever de som mine styrker? 

Det har givet en uvurderlig indsigt, som er interessant i sig selv, men som også har hjulpet mig til at udvikle mine ydelser, få nye ideer og blive mere klar på min ‘spids’. Det kan virke grænseoverskridende at skulle ringe til en (potentiel) kunde og bede om et interview, men min oplevelse er, at det som regel bliver taget godt imod. De fleste synes rent faktisk, det er fedt at kunne bidrage og så er det samtidig en mulighed for dem til at reflektere over deres egen praksis.  

HUSK! Hvis du vælger at invitere en kunde til et interview, så er det ekstremt vigtigt, at præmissen er klar. Forsøg ikke at udnytte situationen til et hurtigt salg, men vær ‘ren’ i din intention om at ville lytte og lære. Både for din egen skyld, så du fokuserer på det rigtige. Men også for kundens og for jeres relations skyld. Tillid og troværdighed er altafgørende. 

5. Ud over rampen

For mange nystartede selvstændige er det der med salg en smule angstprovokerende. Når du er helt alene, så må du også selv stå på mål for de ydelser/produkter, du sælger. Der er ingen at læne sig op ad eller skyde skylden på, hvis noget ikke fungerer. Og du må leve med, at du måske må høre en del ‘nej’er fra potentielle kunder, før du får dit første ‘ja’.

Igen vil jeg opfordre til, at du tager afsæt i dine styrker og din motivation. Hvis du får totalt blod på tanden af at overbevise potentielle kunder om dine evner, hvis du kun har et ‘tsk’ til overs for afvisninger og hvis dit produkt er en ‘hyldevare’, så er kanvas-salg måske lige dig. Den slags er jeg rigtig dårlig til. Mine styrker ligger snarere i at kunne skabe en god og personlig kontakt og kunne omsætte kundens behov til varierende ydelser, så jeg satser mere på at udvikle og pleje mit netværk. Og så fungerer mine blogindlæg her og andre steder også som  invitation til dialog og dermed på sigt (måske) også til opgaver.

Igen er pointen: Brug dine styrker, så bliver effekten størst - og du hygger dig undervejs.

6. Du er ikke alene

En oplagt forestilling om livet som selvstændig handler om, at det er ensomt. Det kan det være. Det kan du vælge, at det skal være. Men det er bestemt ikke givet. Og det er sikkert heller ikke klogt. De fleste af os har brug for sparring, for at blive udfordret og for socialt indhold i hverdagen. For nogle er det vigtigt at have en stabil hverdag sammen med andre – både for samværets og for selvdiscplinens skyld, og her er kontorfællesskab eller partnerskab (måske endda ansatte) oplagte muligheder. Jeg nyder at kunne have alene-tid i ‘hulen’ (mit hjemmekontor), så jeg skal være bevidst om at opsøge sparring i hverdagen. Konkret gør jeg det ved at invitere på et hav af kaffeaftaler, tage på virksomhedsbesøg og deltage i forskellige (virtuelle) netværk, hvor sparring også er på programmet. Overvej hvad du kan gøre for at få den nødvendige sparring og hygge i hverdagen. Du kan også læse min guide til gode konkollega-relationer

Held og lykke med springet! Jeg håber, at guiden kan inspirere. Supplér endelig hvis du allerede selv har gjort dig erfaringer om, hvad der skal til for at lykkes som selvstændig. 

Jeg linker til andre relevante guides og sider for dig, som vil være selvstændig:

http://www.startvaekst.dk/: Alt hvad du har brug for at vide om lovgivning, finansiering mv. Også gode redskaber, bl.a. iværksættertest og forretningsplan 

http://www.ivaerksaettermesse.dk/: Tag til messe d. 26. marts

http://www.amino.dk/: Virtuelt mødested og debatforum for selvstændige

http://curtana.dk/: Forening  som arbejder for at sikre bedre vilkår for viden-iværksættere