Jeg kan i disse dage fejre halvårs-jubilæum som fri agent. Det har været en fantastisk rejse, men den største og bedste overraskelse har nok været, at jeg har fået en masse nye kollegaer - eller rettere konkollegaer. Op til flere håndfulde, faktisk. Andre, der ligesom jeg har valgt et arbejdsliv som selvstændig, men som ikke er asociale af den grund, og som ønsker at opbygge stærke, meningsfulde relationer til andre i feltet. Nogle kendte jeg i forvejen, og andre (de fleste) har jeg mødt via diverse sociale medier. Det har overrasket mig, hvor lidt det egentlig har betydet, at vi jo ofte er hinandens direkte konkurrenter. Tværtimod har jeg oplevet, at andre har sendt kunder, opgaver, nye metoder, tips og tricks videre til mig uden at blinke, og jeg har forsøgt gøre det samme efter bedste evne. Det har været et sandt studie i ‘jo mere du giver, jo mere får du igen’-filosofi.

Jeg har også oplevet, at dialogen med mine konkollegaer har været i en mere effektiv og målrettet form end de mere tilfældige, daglige kollegadialoger, jeg har været vant til ved kaffemaskinen på tidligere arbejdspladser. Når vi mødes er det aftalt på forhånd og vi ved, at vi mødes for at berige hinanden fagligt og (måske) personligt. Ellers kunne vi jo lige så godt lade være! Relationen er på den måde (på godt og ondt selvfølgelig) renset for pligtskyldig venlighed og vældig meget ’til benet’. Det passer mig (med fare for at lyde usympatisk) virkelig godt.

De gode konkollegaer kommer næsten af sig selv – men ikke helt. Jeg har skrevet en lille guide til gode konkollegarelationer, som bygger på mine egne erfaringer, men også på de råd, tips og tricks jeg selv har været heldig at få fra gode mennesker i mit netværk.

Konkollega-guiden:

1. Opsøg: Du er nødt til at komme på banen selv. Ingen vej udenom. Et godt sted at starte ligger 40 cm fra din næsetip. Nettet og (ikke mindst) sociale medier er fantastiske indgange til nye og inspirerende faglige relationer. Brug tid på at sætte dig ind i, hvem der kunne være relevante at kontakte inden for dit felt. Kommentér deres blogs, følg dem på Twitter, Facebook, Linkedin, K-forum mv. og lad dialogen vokse derfra. Vær ikke bange for at søge kontakt - de fleste bliver jo bare glade for at se, at deres blog mv. vækker interesse.     

2. Del: Jo mere du deler ud, jo mere får du igen. Så enkelt er det bare. Det dummeste du kan gøre, er at holde kortene tæt ind til kroppen - det smitter. Del tips, tricks, kundeoplevelser (gode og dårlige), kunder, bogholder, metoder, bøger, tanker, frustrationer, glæder – kort sagt ALT. Du er nødt til at turde være naiv.

3. Bed om hjælp: Lad være med at spille Kong Gulerod, men vær ærlig. Hvis du ønsker at blive klogere og få noget godt ud af relationen, så er du nødt til også at blotte dine svage sider. Bed om hjælp til det, der er svært - også selv om du som selvstændig sikkert har en ret klar overbevisning om, at du kan og skal kunne klare det hele selv. Det behøver du slet ikke, og de fleste er ellevilde for at dele ud af deres erfaringer. 

4. Gør hinanden go’e: I teamsamarbejde på arbejdspladsen taler man om værdien af at “gøre hinanden gode”. Altså at man strækker sig langt for ikke bare selv at tage sig godt ud, men for at også kollegaerne fremstår fagligt lækre. Det gode team er kendetegnet ved, at man sætter sig ud over sine egne umiddelbare, snævre interesser, men giver til fællesskabet og hjælper hinanden – og dermed teamet – frem. Det samme gælder faktisk for den gode konkollegarelation. Jo mere kompetente, vi kan gøre hinanden gennem direkte positiv feedback og interesse, men også gennem ‘positiv bagtalelse’ over for kunder og andre samarbejdspartnere, jo bedre. Det handler især om to ting: 1) At yde hinanden respekt og vise, at vi vil hinanden det godt. Det er essentielt at få skabt en tillidsfuld relation, og her duer det simpelthen ikke, at vi forsøger at hævde os selv på den andens bekostning, 2) ’Dit personlige brand’: Det signalerer ganske enkelt større overskud at tale pænt om andre. Dine kunder synes ikke, du bliver mere interessant, dygtig eller vigtig fordi du sviner andre til. Tværtimod!     

5. Vær ligeværdige: Min oplevelse er, at den gode konkollegarelation kræver ligeværdighed – også økonomisk. Jeg tror det er farligt, hvis man eksempelvis begynder at ville tjene procenter af de opgaver, man giver videre til hinanden. Det kommer alt for let til at give anledning til spekulationer, mistillid, kontrol og gråzonediskussioner, som er gift for relationen. Dette råd adopterede jeg fra en af mine konkollegaer, Hans Viemose, som har mange års erfaring med at opbygge ‘fletværk’, som han kalder det. Lad være med at tro, du skal tjene penge på dine konkollegaer - nyd at kunne give og tro på karma.  

6. Hav rene linjer: Lige som i mange andre af livets sammenhænge er det helt afgørende at få aftalt spilleregler, mens tonen er god. Hvis du ønsker at samarbejde med dine konkollegaer i konkrete projekter, så skal præmisserne være klare: Hvem er den primære kontakt til kunden? Hvem definerer hvad? Hvem leverer hvad? Hvordan fordeles indkomsten? Hvordan følger vi op undervejs? Mv. Skriv det ned, så det er let at vende tilbage og sige: Hvad søren var det nu, vi aftalte?    

Så til alle fri agenter, selvstændige, freelancere eller hvad I nu kalder jer - foren jer! Invitér en spændende konkurrent på kaffe og se hvad der sker. Der er ingen grund til at lade være.

Ordet ‘konkollega’ er forresten opfundet af Margrethe Bak og Abelone Glahn. Læs mere her